Update! We verhuizen naar een nieuwe Domo. Vanaf half september ontvangen we je graag op de Lange Groenedaal 110 in Gouda!

Ton Hendriks

Ton Hendriks maakt unieke drie dimensionale kunstwerken van verschillende materialen. Zijn werk is sinds 2022 te zien bij Domo Eclectica.

 • Meer informatie

  Ton Hendriks laat zich inspireren door zijn binnenwereld. Licht en ruimte spelen daarbij een belangrijke rol. Zijn werken zijn vaak sterk emotioneel geladen en laten de kracht van de menselijke ziel zien. Zijn stijl is een unieke mengeling van expressionisme en surrealisme, wat resulteert in indrukwekkende en soms confronterende kunstwerken.

  Ton Hendriks als kunstenaar

  Hij studeerde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag. Afgestudeerd in omgevingsontwerpen, heeft hij zich daarna gericht op tekenen en schilderen.

  Sinds de jaren 80 is hij actief als professioneel kunstenaar en heeft hij al talloze solo- en groepstentoonstellingen gehad in binnen- en buitenland. In eerste instantie is zijn werk expressionistisch van aard en gebruikt hij 'de mens' als hoofdthema. Die Neuen Wilden uit Berlijn zijn een bron van inspiratie. In de jaren '90 verdwijnt dit thema naar de achtergrond en wordt zijn werk abstracter.

  Sinds enkele jaren werkt hij in een atelier in het groene hart. De grootsheid en leegte van het
  landschap om hem heen is terug te vinden in zijn laatste werken. Ook komt de invloed van zijn werk uit de jaren '80 van de vorige eeuw weer terug. Dit keer, door alle ervaring, nog meer gelaagd.

  Licht en ruimte zijn de belangrijkste componenten in zijn werk. Daarnaast is zijn werk te herkennen aan tegenstellingen als hol-bol, open-gesloten, hard-zacht, enz.

  Hij werkt op panelen, waardoor zijn werken monumentaal overkomen. Door de dikte van de panelen, 5 à 9 cm, doen ze zich voor als blokken aan de wand. Dit drie-dimensionale karakter versterkt als het ware de twee-dimensionale compositie. Bij elkaar gebracht, vormen al deze elementen één geheel en een aangenaam evenwicht. Zo zonder lijst, opgehangen tegen een witte wand, lijken sommige werken grenzeloos.

  Wat vinden wij leuk aan het werk?

  Wij houden van de werken van Ton Hendriks omdat het een ongekende diepgang heeft en omdat hij verschillende materialen gebruikt. Hij werkt niet met ontwerpen of schetsen en durft in de werken zijn ziel bloot te geven. Vanuit die inspiratie laat hij zijn kunstwerken als het ware naar zich toe komen.

  Meer over Ton Hendriks?

  De kunst van Ton Hendriks is, behalve bij Domo Eclectica te bewonderen bij particulieren, bedrijven en overheden. Online heeft hij zijn eigen website, waar hij ook cursussen aanbiedt.

  Wil je meer weten over het werk van Ton Hendriks, kom dan naar zijn Solo Saturday op 18 februari 2023.

Wil je meer weten over het werk van Ton Hendriks, kom naar de galerie of neem contact met ons op.